Ajankohtaista

Näin otat ilon ja tehot irti pilvivalvomosta

Kirjoittanut Sampsa Myllymäki | 12/12/2024

Rakennusautomaation pyörittäminen paikallisvalvomona kellarin nurkassa nököttävältä PC:ltä ei ole enää tätä päivää. Pilvivalvomo vapauttaa kiinteistön rakennusautomaation hallinnan ajasta ja paikasta riippumattomaksi, tehostaa kiinteistöhallinnan työtä ja parantaa tietoturvaa.

Pilvivalvomossa kaikkien kiinteistöjen tiedot ovat yhdessä ja samassa näkymässä. Lisäksi niiden välillä voi liikkua saumattomasti. Pilvivalvomosta onkin eniten hyötyä sekä yksittäisten suurten kiinteistöjen että useampien kiinteistöjen hallinnassa silloin, kun niissä on sama rakennusautomaatiojärjestelmä. 

“Pilvivalvomo virtaviivaistaa työntekoa arjessa. Jos hallittavana on vaikka 10 kiinteistöä ja jokaisen ala-aseman tietoihin pitää päästä käsiksi, niin kaikkiin tarvitaan omat käyttäjätunnukset ja salasanat ja jokaiseen ala-asemaan pitää kirjautua sisään erikseen. Ja tietysti kaikkien kiinteistöjen tiedot ovat silloin omissa siiloissaan”, kuvaa Fidelixin Cloud Services -yksikön energiamanageri Sampsa Myllymäki.

 

 

Reaaliaikainen näkymä kiinteistö(je)n tilanteeseen tuo mielenrauhaa 

Mitä kaikkea pilvivalvomolta pystyy seuraamaan? Se tarjoaa näkymän kaikkeen, mitä paikalliselta käyttöpäätteeltäkin voi seurata. Perusominaisuuksiin kuuluu hälytystilanteen lisäksi reaaliaikainen näkymä rakennuksen perusprosesseihin, eli  lämmitykseen, jäähdytykseen ja ilmanvaihtoon. Valvomo voi tarjota myös yksityiskohtaisempia tietoja rakennuksesta. 

“Esimerkiksi lämpötilaa tai ilmanvaihdon ilmavirtaa voi seurata jopa huonekohtaisesti. Lisäksi valvomoon saa halutessaan näkyviin vaikka valojen ohjaukset ja rännikaivojen sulatukset. Ja huoltomies voi kuitata hälytykset pilvivalvomossa vaikka kotisohvalta”, Myllymäki havainnollistaa. 

Räätälöimällä pilvivalvomon saa vielä monipuolisemmaksi. 

“Esimerkiksi paikannuskaaviot toimivat kiinteistön karttana. Tämä helpottaa huollon töitä huomattavasti. Monestihan vaihtuvuus on henkilöstössä suurta eikä huolto välttämättä tunne kohteita perinpohjin. Esimerkiksi hälytys perusvesipumppaamo kolmosessa näkyy suoraan paikannuskaavion kartalla ja huoltomies voi kävellä suoraan sinne”, Myllymäki kuvaa. 

Työn tehostaminen ja parempi tilannetieto tuo kustannussäästöjä 

Pilvivalvomo onkin ennen kaikkea huoltomiehen työkalu. Jos ja kun hälytystilanteessa on aiemmin pitänyt hypätä auton rattiin ja lähteä katsomaan mikä tilanne on, niin nyt suurimman osan hälytyksistä voi hoitaa omalta tietokoneelta ja lähteä paikan päälle vain silloin kun tilanne sitä oikeasti vaatii. 

“Palvelun kuukausimaksu kompensoituu helposti,  jos huoltomies säästyy hälytyskeikalta edes kerran kuussa. Ja eri puolilla Suomea välimatkat saattavat olla todella isot: esimerkiksi Pohjois-Suomessa huoltomies saattaa joutua lähtemään helposti parinkin sadan kilometrin päähän kuittaamaan hälytystä, jos pilvivalvomoa ei ole”, Myllymäki huomauttaa. 

Hälytykset taltioituvat lokitietoihin, ja niistä voi paljastua myös rahanarvoista tietoa. 

“Lokitiedostoista voi paljastua esimerkiksi se, että jostain kiinteistöstä tulee hälytyksiä turhaan. Siitä voi laskea paljonko tällaiset ovat aiheuttaneet käyntejä ja sitä myötä kustannuksia.” 

Samoin pilvivalvomon avulla voi löytyä piileviä vikoja ja ongelmia, joista järjestelmä ei hälytä. 

“Pilvivalvomo kerää datasta trendejä, joita seuraamalla valveutunut huoltomies voi nähdä, jos kaikki ei ole kohdallaan. Esimerkiksi jos jonkun iv-koneen historiakäyrät hyppivät ylös alas, huoltomies voi nähdä että se ei toimi oikein. Tilanne ei voi välttämättä tuota hälytyksiä, mutta pahimmillaan rikkoutunut laite voi toimia virheellisesti vuosia ilman että sitä huomaa”, Myllymäki havainnollistaa. 

Käyttäjäoikeuksien hallinta ja muu tietoturva paranee 

Kun valvomo siirretään pilveen, tietoturva-asiat ovat tärkeä osa prosessia ja esimerkiksi käyttäjäoikeudet mietitään käyttöönottovaiheessa huolellisesti. 

“Pilvivalvomoissahan tietoturva on helppo hoitaa asiallisesti. Yhteys kiinteistöstä pilveen on suojattu ja pilvi jossa dataa käsitellään on sertifioitu ympäristö ja liitokset pilveen on toteutettu valvotusti ja kontrolloidusti”, Myllymäki sanoo.  

Kun valvomo on pilvessä, käyttäjäoikeudet ovat Fidelixin hallinnassa.

“Tilanne on aivan toinen kun jos verrataan paikallisvalvomoihin, jossa valvomotietokone on fyysisesti jonkun huoneen nurkassa tai hyllyllä, ja kuka tahansa voi periaatteessa päästä siihen käsiksi ja jopa päästä järjestelmäasetuksiin kiinni”, hän kuvaa. 

“Monesti paikallisvalvomon asennusvaiheessa vasta mietitään, kuka saa tunnukset ja minne tai pahimmillaan tehdään yhdet tunnukset joita käyttää kaikki. Vielä huonompana vaihtoehtona tiedot ovat paperille kirjoitettuna tietokoneen vieressä eli käyttäjätunnuksia ei hallitse kukaan”, Myllymäki toteaa. 

Pilvivalvomoissa ei myöskään tarvitse huolehtia ohjelmistopäivityksistä ja varmuuskopioista, koska ne hoituvat automaattisesti. 

“Samoin virustorjunta ja palomuuri”, Myllymäki lisää.

Millä muilla tavoilla pilvivalvomoa voi räätälöidä? Miten pilvivalvomoon kertynyttä dataa voi hyödyntää? Miksei kaikilla ole pilvivalvomoa? Lue lisää tai katso webinaarimme aiheesta.


Sampsa Myllymäki
Energiamanageri