summer in the city

Kiinteistöt kesäkuntoon – näin saat rakennusautomaatiosta kaiken hyödyn irti

14.06.2024 –

Kesän lämpimät kelit ja olosuhteiden vaihtelu panevat talotekniikan koville. Rakennusautomaatio ja sen ammattilaiset huolehtivat, että kaikki toimii tehokkaasti ja suunnitellusti, mutta edellytyksenä on, että laitteet ovat toimintakunnossa ja säädöt tarkistettu.

Näiden vinkkien avulla varmistat, että kiinteistösi toimii kesällä optimaalisesti!

Kesällä monien rakennusten käyttö muuttuu. Koulut ja toimistorakennukset tyhjenevät lomien ajaksi, kun taas marketteihin ja kauppakeskuksiin tullaan hakemaan viilennystä kuumilla keleillä. Kiinteistöpäällikön päänvaivana on varmistaa, että olosuhteet pysyvät miellyttävinä eri tilanteissa eikä olosuhteiden vaihtelu vahingoita rakenteita tai laitteita.

Nykyaikainen rakennusautomaatiojärjestelmä pystyy ammattilaisen seuraamana pitämään kiinteistöstä ja esimerkiksi ilmastointi- ja jäähdytysjärjestelmän toiminnasta hyvää huolta, mutta tämä edellyttää, että laitteet ja niiden säädöt on tarkistettu jokaiseen tilanteeseen sopivaksi.

Tärkeää on myös pystyä ennakoimaan tulevia ongelmia etukäteen. Ennakko- ja kausihuoltojen avulla on mahdollista välttyä ikäviltä tilanteilta, jolloin käyttäjät kärsivät vaikkapa liian lämpimästä tai kylmästä lämpötilasta eikä kukaan tiedä, mistä ongelma johtuu.

Seuraavien vinkkien avulla varmistat, että rakennusautomaatio pystyy valvomaan ja säätelemään talotekniikan toimintaa ja kiinteistön olosuhteita mahdollisimman tehokkaasti kesän aikana.

  1. Käytä ilmanvaihtoa oikein

Pääsääntö on, että olosuhteet säädetään käyttäjille miellyttäviksi. Esimerkiksi kouluissa ja monissa toimistorakennuksissa ei kesällä juuri ole käyttäjiä tai heitä on hyvin vähän, mutta silti rakennusautomaatiota ja ilmanvaihtoa ei voi kokonaan sulkea.

Tunnettu tosiasiahan on, että rakennukset on jo pitkään suunniteltu niin, että koneellinen ilmanvaihto ja vakioitu lämpötila ovat oleellisia rakenteiden kunnossapidon ja terveyden kannalta. Olosuhteet on siis pidettävä yllä myös rakennuksen, ei pelkästään käyttäjien vuoksi.

  1. Tarkista jäähdytysjärjestelmä ajoissa

Jos jäähdytyskoneen käyntilupa annetaan kalenterin mukaan ja jäähdytys sallitaan vain kesäkuusta elokuuhun, touko- ja syyskuun lämpimät päivät voivat jäädä huomiotta. Tämä aiheuttaa sen, että tiloissa on tolkuttoman kuuma, ja käyttäjät joutuvat kärsimään lämmöstä.

Parasta on, jos jäähdytyslaitteistot huolletaan jo keväällä, huhti–toukokuussa. Huollossa todennäköisesti huomataan, jos laitteissa on jokin vialla, eikä jäähdytinhuoltoa tarvitse hälyttää paikalle kuumilla keleillä, kun monet muutkin ovat samalla asialla. Ennakointi tulee myös huomattavasti halvemmaksi kuin vikojen korjaaminen päivystystyönä.

  1. Huolehdi, ettei kosteus pilaa rakenteita

Koneellisen jäähdytyksen asetukset on tärkeä huolehtia oikealle tasolle ja ottaa huomioon kokonaistilanne. Kuumilla keleillä ei kannata pelkästään säätää viilennyksen tehoa suuremmaksi, sillä jos tuloilmaa jäähdytetään liikaa suhteessa sisälämpötilaan, kylmät pinnat alkavat hikoilla ja kosteutta kertyy vääriin paikkoihin.

Kaupoissa ongelma saattaa näkyä niin, että kylmäkaappien ovet kostuvat ja vettä kertyy lattialle asti. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, että putkia ja ilmanvaihtokanavia ympäröivät rakenteet kondensoituvat pilalle. Ammattilaisen vastuulla on hallita tilanne niin, että ilma on sisällä riittävän kuivaa eikä ylimääräistä kosteutta synny.

  1. Hyödynnä yön tunnit ja poistoilma viilennyksessä

Lämpimällä säällä sisätilojen lämpötiloihin ei tuo helpotusta pelkkä ilmanvaihto, jossa sisälle puhalletaan ulkoa kuumaa ilmaa. Jos rakennuksessa ei ole koneellista jäähdytystä, kuumuutta voi kuitenkin lievittää muilla tavoin.

Viilennykseen kannattaa valjastaa avuksi lämmön talteenottoyksikkö. Laite ottaa yhtä lailla niin viileän kuin lämpimänkin energian talteen kiinteistön poistoilmasta, ja sen ansiosta jäähdyttämisessä säästää pitkän pennin, kun tuloilmaa voi viilentää ilman jäähdytyslaitetta.

Lisäksi on mahdollista hyödyntää yön viileät tunnit tehokkaaseen tuuletukseen, joka viilentää rakenteita ja laskee sisälämpötilaa vielä pitkälle seuraavaan päivään. Ajankohtaa ei kuitenkaan kannata valita kellonaikojen perusteella, vaan älykkään ohjauksen avulla sisä- ja ulkolämpötiloja seuraten.

Ehkäise ongelmat ennalta

Moderni rakennusautomaatio on taitava apuri kiinteistöjen optimaaliseen käyttöön, mutta talotekniikan ongelmat ja vikatilanteet eivät välttämättä tule esiin heti. Olen ajanut kentällä työskennellessäni satojen kilometrien matkoja selvittämään, miksi jäähdytys ei toimi ja rakennuksessa on 28 astetta lämmintä. Välillä jäähdytyskoneen ulkoyksikkö on ollut täynnä pölyä, toisella kerralla taas lämpötila-anturit olivat rikkoutuneet.

Ennakoinnilla suuri osa näistä tilanteista olisi voitu estää. Kun kokenut osaaja käy paikan päällä testaamassa laitteiden toimintaa, hän kuulee parhaimmillaan jo käyntiäänestä, onko laite kunnossa. Näin viat havaitaan ennen kuin ne ylittävät palautekynnyksen. Me Fidelixillä teemme päivittäin töitä rakennusautomaation kanssa eri puolilla Suomea hyvin erilaisissa rakennuksissa, ja kokemuksemme ansiosta huomaamme asioita, jotka ovat meille arkipäivää, mutta joita tavallinen käyttäjä ei tule ajatelleeksi.

Enää ei riitä, että rakennusautomaatiota pyöritetään pelkillä perusasetuksilla, sillä kiinteistöt ja niiden käyttäjät vaativat tilannekohtaisia säätöjä. Paras apuri tähän on nykyaikainen rakennusautomaatio, jonka toimintaa ohjaa asiantuntija.

tomi somero

Tomi Somero
Elinkaaripalveluiden osastopäällikkö

Tilaa Fidelix-uutiskirje!