Sanotaan, että rakennusautomaatio toimii parhaiten silloin, kun sitä ei huomaa. Hyväkään rakennusautomaatio ei kuitenkaan toimi täysin itsestään, vaan sitä käyttävät ihmiset. Siksi huippuhyvä rakennusautomaatio on tehty yhdessä käyttäjien kanssa.
Uudet sukupolvet ovat tottuneita digitaalisten palveluiden käyttäjiä ja osaavat vaatia ensiluokkaista käytettävyyttä myös työelämän ratkaisuilta. Siksi rakennusautomaatio voi olla huipputasoa vain, kun se tarjoaa käyttäjille ylivoimaisen käyttäjäkokemuksen niin automaatiourakan aikana kuin sen jälkeenkin.
Rima on korkealla, mutta yhdessä käyttäjien kanssa sen ylittäminen on täysin mahdollista.
Rakennusautomaatiota käytetään usein paikallisesti teknisiin tiloihin sijoitettujen näyttöpaneelien kautta. Julkaisimme juuri uuden keskusyksikön, jonka käyttöliittymässä on huomioitu erityisesti kenttäolosuhteiden vaatimukset. Kehityksen apuna ovat olleet käyttäjätutkimukset, joista saamamme palautteen perusteella toiminnot ovat intuitiivisia ja käyttöliittymää on helppo käyttää kosketusnäytöllä.
Yhä useammin käyttäjät hyödyntävät myös rakennusautomaation etäyhteysratkaisuja selaimen välityksellä. Palvelujen käytön sujuvoittamiseksi olemme toteuttaneet etäyhteysportaaliimme kertakirjautumisratkaisun Azure AD:tä identiteetinhallinnassaan käyttäville organisaatioille, jolloin käyttäjän tunnistautuminen on mahdollista toteuttaa monivaiheisesti niin, ettei käyttäjä tarvitse salasanaa kirjautuessaan.
Parhaat tuotteet eivät koskaan valmistu, vaan niitä parannetaan jatkuvasti käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Parhaiten tämä periaate toteutuu pilvipalveluissa, sillä pilven avulla voidaan tehokkaasti varmistaa, että kaikilla käyttäjillä on aina uusimmat ominaisuudet käytössään. Aika käyttäjäpalautteesta näkyväksi muutokseksi ohjelmistossa lyhenee huomattavasti entisestään.
Yhä useammin käyttäjäkokemusta luodaan järjestelmien välisten integraatioiden avulla, jolloin osa käyttäjälle aikaisemmin kuuluneista työvaiheista voidaan automatisoida. Jatkossa näiden integraatioiden toteutus siirtyy enenevissä määrin pilveen toteutettujen rajapintojen ja tietovarastojen varaan, jolloin integraatioita voidaan toteuttaa paikalliseen automaatioon koskematta.
Ohjelmistokehityksessä melko suuri osa projektin kustannuksiin vaikuttavista päätöksistä tehdään usein heti alkuvaiheessa. Onnistuminen tärkeissä päätöksissä säästää aikaa ja rahaa tuotekehityksessä, jolloin tuotteet saadaan käyttäjille entistä nopeammin.
Tästä syystä tuotekehityksessämme yhä tärkeämmäksi on tullut käyttäjien osallistaminen kehityshankkeeseen ensimmäisestä päivästä alkaen. Uusissa hankkeissamme hyödynnämme aina käyttöliittymäprototyyppiä, jonka avulla käyttäjien mieltymyksiä ja erilaisia käyttöskenaarioita voidaan tehokkaasti tutkia ilman riviäkään kallista ohjelmakoodia.
Ennen kaikkea kyse on kuitenkin ajattelutavan muutoksesta. Tuotekehityksen onnistuminen riippuu siitä, miten käyttäjät ottavat tuotteen vastaan, ja siksi kaikki uudet ajatukset on testattava ensin heillä. Ja kun ollaan liikkeellä riittävän aikaisessa vaiheessa, on myös lupa epäonnistua ja yrittää uudelleen.
Lopputuloksena syntyy tuote, jolla kiinteistön olosuhteiden hallinta on sujuvampaa kuin koskaan aikaisemmin.
Product Owner