Ylistyspuhe älykkäistä rakennuksista uhkaa jättää perusasiat taka-alalle. Raskaan työn rakennuksen sisällä tekee edelleen rakennusautomaatiojärjestelmä, ja parhaiten järjestelmää käyttää alan syväosaaja. Tekoäly on hyvä apuri, mutta täysin sen varaan ei voi vielä pitkään aikaan laskea.
Tekoäly tulee ja vie meidän kaikkien työt, automatisoi kaiken ja rakennuksista tulee automaattisesti sen myötä älykkäämpiä – vai tuleeko?
Digitalisaation myötä talotekniikan perustoiminnot on jo automatisoitu. Enää talonmies ei väännä fyysisestä nupista ja säädä vaikkapa lämpötilaa termostaatista. Silti menee vielä todella pitkään, että voimme vain nostaa jalat pöydälle ja seurata raportista, miten kiinteistö ja sen tekniikka toimivat.
Toistaiseksi keinoälyn voi mieltää lähinnä vähän älykkäämmäksi exceliksi. Rakennusautomaatiojärjestelmän pitää pystyä hoitamaan kiinteistön perustoiminnot itsenäisesti vielä pitkään, irrallaan tekoälysovelluksista, ja järjestelmän hallinnan on oltava käyttäjällä, ei koneella.
Tietoa on osattava soveltaa
On kiistatonta, että tekoälyn mahdollisuudet kehittyvät koko ajan, ja jo nyt se on suureksi avuksi numeroiden murskaamisessa ja analysoinnissa. Tekoälyn ansiosta voidaan esimerkiksi tarkastella isoa määrää kiinteistöjä kerralla ja oppia niiden toiminnasta.
Pelkällä tiedolla ei kuitenkaan tee mitään ilman asiantuntijaa ja hänen tulkintojaan. Tarvitaan ihminen, joka seuraa, mitä rakennusautomaatiojärjestelmä tekee, ja ymmärtää, miten säädöt ja muutokset vaikuttavat kiinteistöjen olosuhteisiin ja prosessien toimintaan.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan talotekniikka on nimittäin niin monimutkaista, että syy-seuraus-suhteet eivät aina selviä edes huippuosaajille. Jos olisi esimerkiksi täysin päivänselvää, miten kiinteistöjen energiankulutusta leikataan kaikkialla 10–15 prosenttia, se olisi jo tehty. Alan syväosaaja tuntee kuitenkin keinot ja osaa soveltaa niitä rakennuskohtaisesti.
Tekoäly ei mene paikan päälle katsomaan, miten putket on vedetty ja laitteet asennettu, ja siksi se ei myöskään pysty kertomaan, mikä voi olla pielessä, jos homma ei toimi.
Kone ei vie asiantuntijan töitä
Väitän, että perustekemisen merkitys korostuu. Nykyinen maailmantilanne ja tietoturvan kiristyvät vaatimukset muistuttavat, että erilaiset vaikuttamisyritykset ovat mahdollisia, ja siksi kiinteistönohjauksen pitää toimia myös irrallaan tietoverkoista.
Perusasioiden ja järjestelmän toiminnan syvää ymmärrystä tarvitaan jatkossakin, sillä automaatio-osaajien ymmärryksen ja osaamisen vieminen koneelle ei tule tapahtumaan pitkään aikaan – jos koskaan.
Itse asiassa tekoälyn myötä asiantuntemuksen merkitys vain kasvaa. Vasta vuosien kokemus ja syvä ymmärrys järjestelmien toiminnasta antaa kyvyn miettiä, mihin tekoälyä kannattaa kiinteistöhallinnassa hyödyntää. Vain asiantuntijoiden avulla keinoälystä tullaan saamaan irti kaikki mahdollinen.
Antti Koskinen
Product Lead