Kevät on mennyt nopeasti ja ollut nousujohteinen. Alussa edettiin maltilla, perusasiat varmistettiin ja haettiin rytmiä. Ajoittain tuntui raskaalta, oli vastatuultakin, mutta vähitellen homma alkoi rullata: tekemiseen löytyi oikea vaihde, ketju kulki puhtaasti ja eteneminen oli tasaista. Välillä pysähdyttiin tarkistamaan asetuksia, mutta päämäärä ei unohtunut hetkeksikään. Nyt ollaan jo lähellä huipennusta, vaikka matkaa on vielä vähän jäljellä.
Puhun tietenkin kevään pyöräilykaudesta. Mutta kun kerran vauhtiin päästiin, niin katsotaanpa vielä, miten kevään -25 aikana eteni meidän tuotekehityksen roadmap.
Uusi kärkituotteemme FX-3000-X on otettu kentällä upeasti vastaan ja käyttäjät arvostavat uutta käyttöliittymää, käytön sujuvuutta ja osaltaan taaksepäin yhteensopivuutta. Tuotekehityksessä parannamme työkaluja ja erityisesti pyrimme helpottamaan siirtymistä vanhoista laitteista uuteen ympäristöön.
On ilo huomata, että Suomen RAU-porukan ammattitaito poikkeuksellisen rautaista ja haasteetkin on saatu nopeasti ratkaistua. Ihmiset ovat avoimesti antaneet palautetta ja herkällä korvalla kuunnellessa saamme todella hyviä ajatuksia tuotekehityksen roadmapille.
Olemme tarkasti seuranneet tietoturvan ja kyberturvallisuuden näkökulmasta muuttuvia vaatimuksia, kuten CRA:ta (Cyber Resilience Act) ja NIS2-direktiiviä.
Kehitystyössä on kevään ajan keskitytty erityisesti BACnetiin
BACnet-väylätekniikka on alalla yleisesti käytössä oleva standardi, joka helpottaa kenttälaitteiden hallintaa ja yhdistettävyyttä. Viime aikoina kenttälaitteiden (kuten toimilaitteiden ja IMSien) hyödyntäminen BACnet IP:n kautta on selvästi lisääntynyt.
Yhä useammin järjestelmämme halutaan kytkeä osaksi suurempia kokonaisuuksia ja erityisesti isoihin kiinteistövalvomoihin, jotka käyttävät jo BACnet-protokollaa. Osa asiakkaistamme edellyttää hyvää liitettävyyttä olemassa oleviin valvomoihin ja siksi panostamme tähän kehitystyöhön nyt määrätietoisesti.
Viilaamme myös käyttöliittymän toimintoja tukemaan BACnetia. Kirkas tavoitteemme on säilyttää BACnetin käyttökokemus mahdollisimman lähellä aiempaa C-toteutusta, jotta siirtyminen olisi käyttäjille mahdollisimman helppoa.
Tuleva BACnet-toteutuksemme sisältää:
- BACnet-BC -profiilin mukaisen toteutuksen (BACnet Building Controller)
- Tuki sekä MSTP- että IP-pohjaiselle yhteydellä
- BACnet Server -toiminnallisuus valvomoliitoksiin
Testiajot
BACnetin kehitystyö on edennyt järjestelmätestausvaiheeseen, jossa testataan kenttälaitteiden toimintaa, väyläkommunikaatiota ja yhteensopivuutta olemassa olevien järjestelmien kanssa.
Olennaisessa osassa on käytännön testaus aidossa ympäristössä. Teemme mm. tiivistä yhteistyötä Caverionin kanssa varmistaaksemme, että järjestelmä toimii luotettavasti isoissa kiinteistökohteissa ja laajoissa valvomoissa. Tämä yhteistyömme tuo testaukseen arvokasta käytännön näkökulmaa ja varmistaa, että ratkaisut toimivat sujuvasti myös suurten toimijoiden vaatimuksissa ja esimerkiksi Caverion Drive -ympäristössä.
Vaikka pääpaino testauksessa on isoissa järjestelmäkokonaisuuksissa, huomioimme kehityksessä myös pienemmät käyttökohteet ja varmistamme, että skaalautuvuus, helppokäyttöönotto ja yhteensopivuus säilyvät kaikilla asiakkaillamme.
BACnet etenee suunnitellusti, ja vaikka osa vaiheista vaatii aikaa ja tarkkuutta, etenemme koko ajan oikeaan suuntaan. Kesän aikana kehitys jatkuu täysillä. Samalla rakennamme pohjaa, joka mahdollistaa tulevaisuudessa nopeamman ja ketterämmän kehitystahdin.
Juhannuksena on hyvä keskittyä hetki pyöräilyyn: vaihtaa vaihdetta kevyemmälle ja antaa kropan sekä mielen palautua. Mutta heti sen jälkeen jatketaan taas kehityksen päämäärätietoisella polulla.
Tuoteomistaja
Antti Koskinen