Ajankohtaista

Kiinteistöt kuin museoautot - ethän enää käytä rakennusautomaatiota 1990-luvun tapaan?

Kirjoittanut Tomi Somero | 10/10/2024

Tiesitkö, että vuosimallia 1994 olevan auton voi ilmoittaa museorekisteriin? Tiesitkö myös, että 1990-luvulta on peräisin säätökäyriin perustuva lämmityksen säätö, joka on edelleen käytössä valtaosassa Suomen rakennuksista? Tänä päivänä osataan ottaa huomioon jopa jokaisen rakennuksen yksilöllisyys. 

Autot ovat huimasti kehittyneet 30 vuodessa ja niin on rakennusautomaatiokin. 1990-luvun alussa kehitettiin säätökäyriin perustuva lämmityksen ohjaus, joka toimi ulkolämpötilan mukaan. Harva enää ajaa tuon vuosikymmenen vuosimallilla, mutta hämmästyttävän moni rakennus Suomessa lämmitetään vielä ysärityyliin. 

Fidelixin elinkaaripalveluiden osastopäällikkö Tomi Someron mielestä autojen ja rakennusten lämmityksen kehittymistä voi hyvin verrata keskenään. 

“1990-luvulla autoissa lämmitystä ohjattiin manuaalisella vivulla tai liukukytkimellä ja lämmitys oli aina vähän myöhässä, eli ensin tuli liian kuuma ja sitten kun vipua väännettiin taas tulikin liian kylmä. Nykyautoissa taas on automaattinen ilmastointi, joka huolehtii ohjaamoon asennettujen sensoreiden avulla siitä, että ulkolämpötilasta riippumatta kuskilla on mukavat olot“, Somero havainnollistaa. 

“Samoin tänä päivänä lähtökohtana on rakennuksen sisälämpötila, eli tavoite on pitää sisäolosuhteet koko ajan miellyttävän tasaisena.” 

Rakennuksista yksilöllinen malli 

Joiltain osin kiinteistöjen lämmitys on jopa edistyksellisempää kuin autoilla. Koska jokainen kiinteistö on omalla tavallaan ainutlaatuinen, se otetaan lämmityksen ohjauksessa huomioon. 

“Kahta identtisesti toimivaa kiinteistöä ei ole”, Tomi Somero korostaa. “Vaikka kaksi taloa olisi rakennettu samoilla piirustuksilla, ne sijaitsevat kuitenkin eri paikoissa eli aurinko ja tuuli vaikuttavat niihin eri tavalla. Jokainen kiinteistö myös varaa rakenteisiinsa lämpöä omalla tavallaan.” 

Jokaisesta kiinteistöstä voi tehdä oman yksilöllisen laskentamallin, jota hyödynnetään lämmityksen ohjauksessa. Älykäs ja ennakoiva ohjausjärjestelmä tarvitsee muutaman viikon oppimisjakson, jossa se kerää dataa ja pääsee sen avulla kärryille, miten juuri kyseinen kiinteistö toimii. 

“Esimerkiksi koulu toimii aivan eri tavalla kuin vaikka ostoskeskus: Oppilaat ja henkilökunta ovat koulussa tyypillisesti kello 8 - 15 välillä, jonka jälkeen rakennus hiljenee. Ostoskeskuksessa taas on aktiviteettia aamusta myöhäiseen iltaan, myös viikonloppuisin. Yksilöllinen malli osaa ottaa tällaiset kuormitusrytmit huomioon ja sovittaa lämmitys- ja jäähdytystarpeet todellisen käytön mukaan”, Somero selittää.  

Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus auttaa välttämään turhaa energiankulutusta: säästöt syntyvät käyttämättä jääneistä kilowattitunneista. Somero havainnollistaa yhtä esimerkkiä autovertauksella.

“Ennen autot laitettiin roikan päähän kiinni koko yöksi, vaikka lyhyempikin esilämmitys olisi riittävä. Nykyautoissa ajotietokone osaa laittaa pakkasennusteen mukaan auton lämpenemään optimaaliseen aikaan aamuyön tunteina niin että auto on sopivan lämmin silloin kun tarvitaan, eikä energiaa kuluteta turhaan koko yötä.”

Tomi Somero
Elinkaaripalveluiden osastopäällikkö

 

 

 

Fidelixin EcoSmart-palvelu lämmittää kiinteistösi älykkäästi ja ennakoivasti, energiaa säästäen. Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!